Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen talous Valtion budjetti

Mainitaanpa nousukaudella ja ennen vaaleja herra Keynes

Keynesiläinen taloustiede yleensä mainitaan laman iskiessä, tehdäänpä poikkeus. On vielä ymmärrettävissä, että valtion budjettipolitiikkaa ei muuttuisi nousu- ja laskukausien vaihteluiden mukaan. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää, että talouspolitiikan pitää olla täysin päinvastaista, kuin suhdanteita tasoittava talouspolitiikka. 

SDP:n verolinja myrkkyä yrittäjille

Tänään on ollut mielenkiintoista lukea suurimpien puolueiden tulevasta verolinjasta otsikoita.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo  lupaa Aamulehden mukaan helpompia verotusaikoja yrityksille. Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan "Tulevaisuudessa yhteisöveron suunta on Suomessa alaspäin."

Maanalaiset aarteet taas ulkomaanpelleille

Eilisen paperi-Hesarissa DI Janne Korhonen kirjoittaa aiheesta, josta Uuden Suomen palstoillakin on keskusteltu

Korhonen on Outokummun historiasta väittelevä tutkija Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa. 

Mielipide on kirjoitettu Rautalammin skandium-löydön innoittamana. Koska  en löytänyt sitä Hesarin verkkoversiosta, kommentoin sitä täällä:

Työllisyystavoite tai julkisen talouden tasapaino eivät toteudu

 

Jos pääministeri Sipilän hallitus  aikoo  toteuttaa omat tavoitteensa julkisen talouden tasapainottamisesta, siihen tarvitaan vielä jopa noin 2,4 miljardin lisäsopeutukset tai -toimet. Näin toteaa tänään raportissaan viiden talousprofessorin muodostama talouspolitiikan arviointineuvosto

Suomen talousongelmat eivät ole vielä ratkenneet.

Kaksi valtiovarainministeriön ylijohtajaa Mikko Spolander ja Sami Yläoutinen kirjoittivat  sunnuntain 15.01.2017 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Suomen taloudesta.

Suomen velkaantuminen jatkuu taantumisen jättämisestä huolimatta

Suomen Pankin mukaan Suomi on jättänyt taantuman taakseen . Mutta Suomen velkaantuminen jatkuu  taantumisen taaksejättämisestä huolimatta

Suomen velkaantumisen taitekohtaa ei vielä näy

MTV:n aamutv:ssä olivat tänään keskustelemassa valtiosihteeri Martti Hetemäki ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich (Talouden viikko: Syveneekö Suomen velkataakka entisestään?).

Molemmilla oli samansuuntainen näkemys siitä, ettei Suomen velkaantumisen  taitekohtaa  ei vielä näy. Ennustettu Suomen lähivuosien talouskasvu ja työllisyyskehitys ei riitä vielä katkaisemaan velkaantumiskehitystä.

Taas vuosi eteenpäin

Heh heh, taas on ostettu yksi vuosi lisäaikaa leikkauksille. Talousarvioesitys on 5,5 miljardia alijäämäinen ja velkaantumisen kierre katkeaa ennusteen mukaan vasta 2018. Eli silloin ei enää alijäämä kasva vaan alkaa huveta.

Päätöksenteko Guggenheim museosta kuvaa taloutemme pysähtyneisyyttä

 

Viime viikkoina  on taas noussut esille Guggenheim nykytaiteen museohanke. Hanke lienee esillä myös huomenna alkavissa hallituksen budjettiriihineuvotteluissa. Nykytaiteen museohanketta on  jahkailtu  vuosikausia. Päätöksenteko Guggenheim nykytaiteen museosta  kuvaa Suomen talouden kohta 10-vuotta jatkunutta pysähtyneisyyttä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä