Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen talous Valtion budjetti

Talouskasvun hiipuminen tuo seuraavalle hallitukselle kasvavia haasteita

Valtiovarainministeriö on tänään julkaissut tuoreen talouskatsauksen. Katsauksen  mukaan talouden korkeasuhdanne on taittumassa. Ministeriön mukaan Suomen talous kasvaa vielä 2,5 %  tänä  vuonna, mutta laskee jo ensi vuonna 1,5 %:n tasolle.

Kaikilla muillakin ennustelaitoksilla on sama suuntaa, Suomen talouskasvu on taittumassa.

Vaalien jälkeinen hallitus joutuu heti velanhallinnan osalta ratkaisuihin

Eri ennustelaitosten ennusteiden  mukaan viime ja tämän vuoden talouskasvu puolittuu vuonna 2020.

Talouskasvun hiipuminen vuonna 2020  n. 1,5 %:n tasolle ja jopa alemmaksi seuraavina vuosina  tietää sitä, että vaalien jälkeinen hallitus joutuu heti velanhallinnan osalta vaikeisiin ratkaisuihin tulevan vaalikauden kaikissa budjeteissaan.

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta

Tämä kaavio on esitetty pääministeri Sipilän hallituksen   hallitusohjelmassa  sivulla 12.

Arvioin blogissani heti hallitusohjelman julkistamiseen jälkeen toukokuussa 2015  kaavion realistisuutta.

 

Suomen tiestön korjaaminen Tallinna-tunnelia tärkeämpää

Vastikään julkaistun selvityksen mukaan lähes puolet suomalaisista kannattaa merenalaista rautatietunnelia Helsingistä Tallinnaan (IS 16.6.18). Tunnelin hinnaksi on arvioitu noin 16 miljardia euroa. Tallinna-tunnelia tärkeämpää on kuitenkin Suomen tiestön kunnostaminen - huonokuntoisia teitä riittää ja tiestön korjausvelkaa on jo yli miljardi euroa.

Köyhille eläkeläisille sekä ruokaa että lääkettä, vaiko rikkaille veronalennus?

Suomen budjetti on edelleen alijäämäinen, vaikka nousukausi on menossa. Valtiolla on  velkaa jo ennestään aivan liikaa, mutta aina vain sitä otetaan lisää.

Vaalit on taas tulossa, eikä se lupaa mitään hyvää valtion taludenpidon kannalta.  Puolueiden on luvattava kansalaisille jotain, saadakseen ääniä ja päästäkseen valtaan, mikä on kaikkien puolueiden päämäärä ja tavoite.

Mainitaanpa nousukaudella ja ennen vaaleja herra Keynes

Keynesiläinen taloustiede yleensä mainitaan laman iskiessä, tehdäänpä poikkeus. On vielä ymmärrettävissä, että valtion budjettipolitiikkaa ei muuttuisi nousu- ja laskukausien vaihteluiden mukaan. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää, että talouspolitiikan pitää olla täysin päinvastaista, kuin suhdanteita tasoittava talouspolitiikka. 

SDP:n verolinja myrkkyä yrittäjille

Tänään on ollut mielenkiintoista lukea suurimpien puolueiden tulevasta verolinjasta otsikoita.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo  lupaa Aamulehden mukaan helpompia verotusaikoja yrityksille. Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan "Tulevaisuudessa yhteisöveron suunta on Suomessa alaspäin."

Maanalaiset aarteet taas ulkomaanpelleille

Eilisen paperi-Hesarissa DI Janne Korhonen kirjoittaa aiheesta, josta Uuden Suomen palstoillakin on keskusteltu

Korhonen on Outokummun historiasta väittelevä tutkija Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa. 

Mielipide on kirjoitettu Rautalammin skandium-löydön innoittamana. Koska  en löytänyt sitä Hesarin verkkoversiosta, kommentoin sitä täällä:

Työllisyystavoite tai julkisen talouden tasapaino eivät toteudu

 

Jos pääministeri Sipilän hallitus  aikoo  toteuttaa omat tavoitteensa julkisen talouden tasapainottamisesta, siihen tarvitaan vielä jopa noin 2,4 miljardin lisäsopeutukset tai -toimet. Näin toteaa tänään raportissaan viiden talousprofessorin muodostama talouspolitiikan arviointineuvosto

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä